Szpinak. Jak go polubić?

Szpinak

Wartości odżywcze:

  • witaminy: C, B9, czyli kwas foliowy, E, K, B1, B2, B6
  • minerały: żelazo, magnez, potas, wapń, jod, mangan
  • antyoksydanty w tym beta-karoten, luteinę

Działanie:

  • zapobiega anemii
  • działa antynowotworowo
  • zapobiega stresowi, bólom i zawrotom głowy
  • opóźnia procesy starzenia
  • przyspiesza metabolizm
  • reguluje pracę serca

Może polubisz go próbując tej sałatki…

IMG_5975

Sałatka ze szpinakiem, malinami, serem pleśniowym i sosem malinowym

Przepis pochodzi z Kwestii Smaku, jednak delikatnie został przeze mnie zmieniony.

Składniki:

  • 200 g szpinaku
  • 150 g ulubionego sera pleśniowego
  • 2 szklanki malin
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki miodu
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki płatków migdałowych

Przygotowanie:

Umyj i osusz szpinak. Pokrój ser w kostkę. Podziel na pół maliny. Jedną część wrzuć do rondelka, dodaj ocet, miód, sól i pieprz. Zmiksuj blenderem. Zagotuj, przetrzyj przez sito i ostudź. Upraż na patelni płatki migdałów. Rozłóż na półmisku szpinak, posyp serem, polej sosem, udekoruj malinami i płatkami migdałów.

Już polubiliście szpinak?

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>