Szpinak
Wartości odżywcze:
- witaminy: C, B9, czyli kwas foliowy, E, K, B1, B2, B6
- minerały: żelazo, magnez, potas, wapń, jod, mangan
- antyoksydanty w tym beta-karoten, luteinę
Działanie:
- zapobiega anemii
- działa antynowotworowo
- zapobiega stresowi, bólom i zawrotom głowy
- opóźnia procesy starzenia
- przyspiesza metabolizm
- reguluje pracę serca
Może polubisz go próbując tej sałatki…
Sałatka ze szpinakiem, malinami, serem pleśniowym i sosem malinowym
Przepis pochodzi z Kwestii Smaku, jednak delikatnie został przeze mnie zmieniony.
Składniki:
- 200 g szpinaku
- 150 g ulubionego sera pleśniowego
- 2 szklanki malin
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- sól, pieprz
- 4 łyżki płatków migdałowych
Przygotowanie:
Umyj i osusz szpinak. Pokrój ser w kostkę. Podziel na pół maliny. Jedną część wrzuć do rondelka, dodaj ocet, miód, sól i pieprz. Zmiksuj blenderem. Zagotuj, przetrzyj przez sito i ostudź. Upraż na patelni płatki migdałów. Rozłóż na półmisku szpinak, posyp serem, polej sosem, udekoruj malinami i płatkami migdałów.
Już polubiliście szpinak?