„Szczęście to je­dyna rzecz, która się mnoży, jeśli się ją dzieli.” Motto na 2015

avocado-450382_1280

Awokado

Skład:

  • witaminy: A, C, E, K, B6, B9 (kwas foliowy)
  • magnez
  • wapń
  • fosfor
  • potas
  • kwas oleinowy
  • luteina
  • zeaksantyna

Pomaga obniżyć ciśnienie, zmniejsza ryzyko udaru, łagodzi stany zapalne w żołądku, chroni oczy przed zaćmą oraz zwyrodnieniem plamki żółtej. Dzięki wysokiej zawartości błonnika zapobiega wahaniom poziomu cukru we krwi. Owoc zawiera wiele przeciwutleniaczy, które redukują ryzyko wystąpienia raka piersi, prostaty. Dzięki połączeniu kwasów tłuszczowych omega-3 i witaminy E może przyczynić się do cofnięcia choroby Alzheimer’a we wczesnym stadium. Ze względu na wysoką zawartość kwasu foliowego jest polecany kobietom w ciąży.

Czy wiesz, że:

Pestka awokado zawiera 70% więcej przeciwutleniaczy niż miąższ. Jest bogatym źródłem błonnika, którego zawiera również więcej aniżeli miąższ.

Pestkę można wysuszyć na słońcu lub kaloryferze. Następnie włożyć do woreczka, rozbić młotkiem, wrzucić do blendera o dużej mocy i wyjątkowo wytrzymałych, ostrych ostrzach. Można też zetrzeć ją na tarce po uprzednim sparzeniu, dzięki temu straci swoją goryczkę. Wiórki warto dodawać do koktajli, można posypywać kanapki.

IMG_5519

Bliny gryczane z łososiem, śmietaną i guacamole

Składniki na bliny:

  • 25 dag świeżych drożdzy
  • 250 g mąki gryczanej
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 1 żółtko
  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Drożdże wymieszać z cukrem, 1/4 szklanki ciepłego mleka oraz 2 łyżkami mąki orkiszowej. Przykryć ręcznikiem i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 15 minut. Następnie połączyć  wszystkie składniki w dużej misce i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut. Rozgrzać olej na patelni, nakładać łyżką ciasto i smażyć do uzyskania złotego koloru. Podawać z kwaśną śmietaną z koperkiem, łososiem wędzonym i guacamole.

Guacamole

To  również świetny dodatek do chleba, krewetek.

Składniki:

  • awokado
  • 1 cebulka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka peperoni
  • sól
  • sok z limonki lub cytryny
  • opcjonalnie pęczek kolendry

Przygotowanie:

Przekrój awokado na pół. Usuń pestkę. Wydrąż miąższ. Poduś widelcem. Dodaj pokrojoną drobno cebulkę, papryczkę, wyciśnięty przez praskę czosnek, dodaj sól, wyciśnij sok i wymieszaj wszystko.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>