Święta. Nie zapomnij o cudotwórczym buraku.

beet-545775_1280

Burak

Skład:

  • witaminy A, B1, C oraz kwas foliowy
  • żelazo
  • wapń
  • magnez
  • potas
  • mangan
  • sód
  • miedź
  • chlor
  • fluor
  • cynk
  • dwa rzadkie metale: rubid i cez
  • betainę

Czy wiecie, że burak może czynić cuda? Znajdujące się w burakach pektyny usuwają z wątroby toksyny i w ten sposób oczyszczają nasz organizm.  Z kolei betaina- antyutleniacz wspomaga pracę wątroby, niszczy wolne rodniki. Buraki zajmują pierwsze miejsce w walce z nowotworami. Pomagają także chorym po chemoterapii, przy niedokrwistości oraz anemii. Ponadto obniżają one ciśnienie krwi, zapobiegają chorobom serca, wspomagają leczenie otyłości, regulują cholesterol, odkwaszają organizm. przywracają równowagę w żołądku po zjedzeniu tłustych potraw oraz słodyczy, neutralizują alkohol. Wzmacniają odporność na choroby, zwłaszcza wirusowe, łagodzą kaszel. Ponadto poprawiają koncentrację, refleks, pamięć, zmniejszają napięcie nerwowe, leczą stres i zaburzenia snu. Buraki wskazane są dla kobiet w okresie menopauzy, gdyż łagodzą uderzenia gorąca, wyrównują pracę serca, zapobiegają migrenom i osteoporozie. Bardzo polecany jest sok z buraków, który ze względu na wysoką zawartość azotanów jest niesamowicie skutecznym lekarstwem w walce z nadciśnieniem tętniczym.

Jako dziecko bardzo nie lubiłam buraków, szczególnie jako dodatek do obiadu. Jedynie barszcz był do zaakceptowania. Później przekonałam się do ćwikły z chrzanem, a ostatnio od czasu, gdy odkryłam pieczonego buraka w piekarniku podanego w formie carpaccio przeżywa u mnie renesans i słusznie. Może macie ochotę na barszcz wigilijny. Już jutro?

Barszcz wigilijny

Składniki:

  • bulion warzywny wzbogacony o 2 ząbki czosnku, 2-3 g podgrzybków, 1 jabłko w całości, 2 goździki
  • zakwas buraczany
  • wywar z ok. 4-5 buraków
  • sól, pieprz, majeranek
  • ewentualnie odrobina soku z cytryny i miodu

Przygotowanie:

Ugotuj bulion warzywny. Obierz buraki, pokrój na mniejsze kawałki, wrzuć do wrzącej wody i gotuj do miękkości. Przełóż warzywa z bulionu na półmisek, przecedź go przez sito, połącz z zakwasem buraczanym oraz wywarem z buraków. Gotuj na małym ogniu i dopraw do smaku.

 

2 thoughts on “Święta. Nie zapomnij o cudotwórczym buraku.

Odpowiedz na „www.odreki.plAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>