Jedz sezonowo

plums-472950_1280

Dlaczego warto jeść sezonowo?

Stosuj tę zasadę, a Twoje samopoczucie będzie o wiele lepsze. Warzywa czy też owoce, które jesz  zgodnie z porami roku są bardziej wartościowe. W większość z nich  możemy zaopatrzyć się przez cały rok. Jednak poza właściwym sezonem nie smakują one doskonale. Poddawane są różnym procesom chemicznym, aby je przetransportować i przedłużyć ich żywotność. Dlatego cieszmy się pełnią smaków. Uczyńmy z jedzenia sezonowego swoją zasadę i filozofię żywienia. Aby zimą przypomnieć sobie smaki wiosny, lata czy jesieni pomyślmy o przetworach. Polecam powidła śliwkowe oraz powidła śliwkowe z czekoladą.

IMG_5325

Powidła śliwkowe

Składniki:

  • 2 kg śliwek węgierek

 

Przygotowanie:

Umyj śliwki. Przekrój  na pół . Wrzuć do garnka i gotuj, aż puszczą sok. Następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego i wstaw do  nagrzanego piekarnika do ok. 180ºC. Piecz do uzyskania odpowiedniej konsystencji od czasu do czasu mieszając. Przełóż do słoików. Odłóż  w ciemne miejsce do góry dnem.

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>