Ile waży największa dynia?

pumpkins-432607_1280

Rekord pobito w 2011 roku w USA.  Ważyła ona 824,9 kg. W Polsce największą dynię wyhodowano o wadze 580,5 kg.

Najbardziej znana i popularna to Dynia zwyczajna. Może ona  ważyć nawet 45 kg. Ma ona okrągły lub podłużny kształt, skórę barwy od jasnożółtej poprzez pomarańczową do zielonej, natomiast miąższ żółty lub pomarańczowy. Można ją przechowywać w całości ok. 6 miesięcy w temperaturze 10-15°C w ciemnym, przewiewnym miejscu. Miąższ jest bardzo delikatny i mało słodki, więc warto wykorzystać ją na :

IMG_5357

zupę krem z dyni z papryczką  chilli lub z imbirem z pieczonymi jabłkami:

Składniki:

Ugotować bulion warzywny (przepis poniżej) . W drugim garnku podsmażyć cebulę z papryczką chilli lub imbirem. Dolać odrobinę wywaru jarzynowego i zmiksować. Następnie dodać purée   dyniowe i rozcieńczyć bulionem warzywnym do uzyskania pożądanej konsystencji. W międzyczasie umyć jabłka pokroić na cienkie plasterki, wydrążyć gniazda nasienne. Ułożyć na blaszce do pieczenia i posypać cynamonem. Piec w piekarniku w temp. 180°C ok 15 minut. Podawać krem z pieczonymi jabłkami.

bulion warzywny

Składniki:

  • ok. 3 l wody
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1 seler wraz liśćmi
  • cebula
  • 4 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • kurkuma
  • lubczyk
  • sól

Gotujemy wodę wraz ze szczyptą kurkumy, lubczyku i liści laurowych. Po zagotowaniu dodajemy marchewkę, a następnie wszystkie warzywa i ziele angielskie. Cebulę można przekroić na pół i podpiec przez chwilę na patelni. Bulion gotujemy na wolnym ogniu ok. 30-45 minut. doprawiamy solą do smaku. Część wykorzystujemy do przepisu powyżej, a pozostałą część przelewamy do słoików i przechowujemy w lodówce (ok. 4 dni) i wykorzystujemy do przyrządzenia innych zup czy też sosów.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>