Idą święta… Kapusta kiszona czy kwaszona?

 

IMG_5737

Kapusta biała

Skład:

  • witaminy: A, B1, B2, B6,B9(kwas foliowy), C, E oraz K
  • składniki mineralne: sód, potas, wapń, fosfor, żelazo , magnez, mangan, siarkę i śladowe ilości arsenu
  • beta-karoten, luteinę, zeaksantynę, związki polifenolowe oraz glukozylany

Kapusta dzięki dużej zawartości antyoksydantów zmniejsza ryzyko powstawania zmian miażdżycowych, rozwoju nowotworów oraz opóźnia procesy starzenia. Szczególne właściwości wykazuje sok z kapusty, który ma właściwości przeciwbakteryjne oraz przeciwwirusowe, pomaga na anemię, leczy wrzody żołądka, łagodzi bóle reumatyczne, usuwa obrzęki. Z kolei liście kapusty można stosować jako okłady na bóle reumatyczne, mięśni, stawów, głowy, żylaki, odmrożenia, stłuczenia, opuchnięcia. Mogą one być również pomocne dla kobiet karmiących zapobiegając zapaleniu piersi.

Kapusta może być stosowana w dietach odchudzających ze względu na małą kaloryczność, dużą zawartość błonnika, witamin i składników mineralnych.

Kapusta kiszona czy kwaszona?

Najczęściej w marketach oraz sklepach możemy kupić kapustę kwaszoną, którą otrzymuje się przez zalanie octem, dodanie cukru, soli, przypraw  oraz substancji konserwujących. Nie zachodzi w ogóle proces fermentacji. Natomiast prawdziwa kapusta kiszona zostaje poszatkowana oraz poddana procesowi fermentacji mlekowej przez ok. 2 tygodnie. Dodaje się do niej sól, a także przyprawy: kminek, pieprz, liście laurowe. Kiszona kapusta ma więcej witaminy C niż surowa, a dzięki zawartym w niej bakteriom mlekowym wzmacnia odporność, hamuje procesy gnilne w jelicie grubym zapobiegając nowotworom . Oczyszcza nasze jelita, pozwala utrzymać równowagę kwasowo-zasadową, obniża poziom cholesterolu.  Natomiast kapusta kwaszona nie zawiera dobroczynnych bakterii. Ze względu na zawartość octu niszczy czerwone krwinki, przyczynia się do anemii, zaburza trawienie.

Uwaga: Nie płucz kapusty przed gotowaniem, gdyż pozbawiasz ją cennych bakterii acidofilnych i enzymów ułatwiających trawienie tłuszczów.

Ja kapustę kiszoną kupiłam na Targu Zielonym w Poznaniu. Polecam.  A teraz przepis na delikatnie odchudzony bigos pochodzący z Kwestii Smaku, odrobinę przeze mnie zmodyfikowany.

IMG_5766

Bigos

Składniki:

  • 0,5 kg kapusty białej
  • 1, 2 kg kapusty kiszonej
  • duża cebula
  • 0,5 kg wołowiny gulaszowej
  • 0,5 kg kiełbasy lisieckiej
  • kartonik passaty pomidorowej
  • 30 g suszonych prawdziwków
  • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
  • 50 ml brandy
  • 200 ml czerwonego wina
  • 150 g suszonych śliwek
  • łyżka powideł śliwkowych
  • przyprawy: 3 liście laurowe, 4 ziarnka ziela angielskiego, 3 ziarnka jałowca, łyżeczka kminku, 1 łyżka majeranku, pieprz czarny, chilli, sól
  • 1 małe jabłko
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie:

Do dużego garnka dodajemy masło, wrzucamy wołowinę pokrojoną w kostkę, chwilę podsmażamy, dodajemy sos sojowy, dolewamy wodę, aby przykryć mięso, gotujemy ok. 45 minut. Suszone śliwki zalewamy w miseczce brandy i winem, a suszone grzyby przelewamy zimną wodą, a następnie moczymy w 1/2 szklanki wody w rondelku. W międzyczasie na największej patelni jaką posiadamy podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy przyprawy, kiełbasę również pokrojoną w kostkę, passatę pomidorową, wszystko mieszamy. Na koniec dokładamy kapustę kiszoną, ponownie mieszamy i ewentualnie dodajemy trochę wody i gotujemy ok. 5 minut. Do garnka po 45 minutach dodajemy poszatkowaną białą kapustę, gotujemy ok. 5 minut. Następnie przekładamy całą zawartość patelni, namoczone borowiki wraz z wodą oraz śliwki z winem. Całość mieszamy, dodajemy 1 łyżkę powideł  oraz starte na tarce jabłko. Ponownie wszystko mieszamy, zagotowujemy na większym ogniu. przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu ok. 2 godzin. Na koniec próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą  i świeżo mielonym pieprzem. Ja już przygotowałam , a ty? Warto choć raz w roku sięgnąć do polskiej tradycji.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>