Halloween menu dla dzieci

Masz ochotę przemycić dziecku coś zdrowego?

Polecam:

IMG_5428

 

Placki dyniowe z powidłami  śliwkowymi z czekoladą

Składniki:

  • 250 g purée dyniowego
  • 1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej
  • 2 jajka
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • szczypta goździków zmielonych
  • 1 łyżeczkę startego imbiru
  • łyżka syropu klonowego lub miodu
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie

Do  purée dyniowego dodaj jajka, olej, imbir, syrop. Wymieszaj. Dosyp mąkę i pozostałe suche składniki. Zmiksuj wszystko. Smaż na patelni na oleju na niezbyt dużym ogniu. Odsącz z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawaj z powidłami  śliwkowymi z czekoladą. Przepis poniżej:

IMG_5326

Powidła śliwkowe z czekoladą

Składniki:

  • 2 kg śliwek węgierek
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego

Przygotowanie:

Umyj śliwki. Przekrój  na pół . Wrzuć do garnka i gotuj, aż puszczą sok. Następnie przełóż je do naczynia żaroodpornego, dodaj cukier i wstaw do  nagrzanego piekarnika do ok. 180ºC . Pozostaw aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji od czasu do czasu mieszając. Dodaj czekoladę połamaną na kostki i piecz ok. 5 minut do całkowitego rozpuszczenia. Wymieszaj. Przełóż do słoików. Odłóż w ciemne miejsce do góry dnem.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>