Dlaczego kochamy czekoladę?

cacao-beans-91083_1280

Czekolada, aby miała właściwości prozdrowotne powinna zawierać od 70 do 99% kakao. Poprawia nam nastrój, działa odprężająco.

Zawiera:

  • witaminy A, D, E i z grupy B
  • żelazo
  • fosfor
  • magnez
  • wapń
  • potas
  • miedź

W czekoladzie znajdują się kofeina, teobromina, teofilina a także flawonoidy oraz fenylotylamina. Dlaczego warto od czasu do czasu osłodzić sobie życie kilkoma kostkami?

Czekolada:

  • zapobiega miażdżycy i zakrzepom, obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, wzmacnia serce
  • przeciwdziała depresji, zmniejsza podatność na schorzenia układu nerwowego
  • działa przeciwnowotworowo
  • poprawia koncentrację i pamięć, przeciwdziała stresom
  • pobudza pracę nerek i je oczyszcza
  • dostarcza energii, dlatego warto zabierać ją na długie wycieczki czy też treningi
  • łagodzi kaszel
  • pobudza metabolizm węglowodanów
  • zmniejsza syndromy napięcia przedmiesiączkowego

Dobroczynne działanie czekolady odczujemy sięgając po nią sporadycznie. Osoby, które jadają ją regularnie uodparniają się na jej działanie. Nie tylko nie odczuwają pozytywnego wpływu serotoniny i magnezu, ale mogą cierpieć na migreny i bóle głowy.

Podstawowym składnikiem czekolady jest miazga kakaowa. Im jest jej więcej tym jest ona bardziej wartościowa. W czekoladach mlecznych część miazgi zastępowana jest mlekiem w proszku i innymi składnikami, natomiast biała czekolada jest jej całkowicie pozbawiona.

Czy połączenie czekolady z burakiem może być smaczne?

IMG_5670

Buraczane muffiny czekoladowe z płatkami migdałowymi

Składniki:

  • 2 czekolady gorzkie po 100 g
  • 2 jajka
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 7 łyżek oleju słonecznikowego
  • 80 g mąki orkiszowej
  • 200 g surowych buraków
  • 35 dag zmielonych migdałów
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • sól
  • płatki migdałowe
  • opcjonalnie kilka wiśni w spirytusie lub z kompotu

Składniki na polewę:

  • 50 g czekolady
  • 75 ml śmietany kremówki
  • pół łyżki masła
  • opcjonalnie łyżka nalewki wiśniowej

Przygotowanie:

Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Obierz buraki i zetrzyj na tarce. Odciśnij delikatnie sok. Ubij jajka z cukrem, następnie dodaj olej, mąkę, migdały, proszek do pieczenia, sodę, szczyptę soli. Wymieszaj. Dolej ostudzoną czekoladę i buraki i wszystko ponownie delikatnie wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Wyłóż formę papilotkami. Połowę ciasta przełóż do poszczególnych papilotek, dodaj po 2-3 wiśnie, następnie uzupełnij resztą ciasta i wstaw do piekarnika na ok. 50 minut. W międzyczasie zrób polewę. Wlej śmietanę, podgrzej, wrzuć czekoladę, dodaj masło i nalewkę. mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Po wyjęciu z piekarnika i przestudzeniu muffinów udekoruj je polewą i posyp płatkami migdałowymi.

Spróbuj, nawet największym niedowiarkom smakowały. I wcale nie wyczuły w środku buraków.

 

 

 

 

2 thoughts on “Dlaczego kochamy czekoladę?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>