Czym zajmuje się fitoterapia? Orzeźwiające trio: arbuz, feta i mięta.

Właściwości lecznicze ziół znane były od wieków. Tajemna wiedza przekazywana z pokolenia na pokolenie potrafiła czynić cuda. Zbieranie ziół o odpowiedniej porze roku i właściwy sposób parzenia ich często zbawiennie wpływa na organizm. Mimo rozwoju medycyny konwencjonalnej i wielkiego postępu lekarze nadal proponują korzystanie z dobrodziejstw ziołowych naparów, maści, płukanek itp. W stosunku do lekarstw czy też suplementów diety odpowiednio stosowane zioła nie wywołują skutków ubocznych.
Powstała specjalna nauka: fitoterapia, która zajmuje się leczeniem przy pomocy roślin.

Zioła zawierają wiele cennych związków:

  • azuleny – właściwości przeciwzapalne
  • garbniki – działanie ściągające, bakteriobójcze oraz przeciwzapalne
  • saponiny – zwiększają przepuszczalność błon komórkowych, ułatwiają wprowadzenie innych związków do skóry
  • pektyny – działanie łagodzące i przeciwzapalne
  • związki śluzowe – działanie natłuszczające i przeciwzapalne
  • związki flawonowe – właściwości regenerujące
  • olejki eteryczne – właściwości zapachowe wykorzystywane w aromaterapii, perfumiarstwie, ziołolecznictwie oraz jako przyprawy w kuchni

mint-83061_1280

Mięta pieprzowa

Mięta pieprzowa, zwana inaczej miętą lekarską. Już w starożytności doceniano jej właściwości. W lecznictwie stosuje się ziele mięty, liście, olejek oraz mentol pozyskiwany z olejku eterycznego.
Zastosowanie:

  • bóle żołądka, niestrawności, nudności, kolki jelitowe, nieżyt żołądka
  • obniżenie napięcia mięśni gładkich, działanie rozkurczowe
  • ułatwia trawienie i przyswajanie pokarmów
  • choroby wątroby, kamica żółciowa, żółtaczka
  • nieżyty dróg górnych dróg oddechowych, stany zapalne jamy ustnej
  • migrenowe bóle głowy, nerwobóle, bóle mięśniowe
  • stany zapalne, opryszczka
  • przeciwłupieżowe

Ze względu na orzeźwiające właściwości olejek z mięty pieprzowej stosuje się do produkcji perfum, wód kolońskich i świec zapachowych.

Mięta pieprzowa ma szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym do wyrobu cukierków, gum do żucia, lodów oraz likierów.

W kuchni chłodzące listki można dodać do wody, lemoniady, twarożków, sałatek, ziemniaków, jagnięciny, jogurtu m. in. do tzatziki. A teraz przepis na orzeźwiającą sałatkę.

IMG_6074

Sałatka z arbuzem i fetą z dodatkiem mięty pieprzowej

Składniki:

  • arbuz z lodówki
  • feta (grecka)
  • mięta pieprzowa
  • oliwa
  • miód
  • cytryna
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Pokrój arbuza i fetę w plasterki. Układaj warstwami: arbuz, feta, mięta, arbuz, feta, mięta. Przygotuj miodowy vinegrette . Polej sosem i ciesz się orzeźwiającym smakiem.

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>