Czy warto jeść żurawinę?

IMG_5431

Żurawina występuje w Polsce w dwóch gatunkach: żurawina wielkoowocowa oraz żurawina błotna. W Polsce najczęściej używana jest do mięs, smażonych serów typu camembert.  W soku natomiast kryje się największe bogactwo witamin i innych związków.

Żurawina i jej właściwości:

Zawiera następujące witaminy i minerały:

  • B1, B2, B6
  • C
  • E
  • sód
  • potas
  • wapń
  • magnez
  • żelazo
  • jod
  • fosfor,

a także garbniki, taniny oraz kwas jabłkowy i cytrynowy. Posiada również kwas benzoesowy. Dzięki niemu można ją przechowywać w lodówce po zerwaniu ok. 6 tygodni, a w zamrażalniku nawet rok.

Ma niesamowite właściwości zdrowotne. Chroni przed zapaleniem pęcherza moczowego, gdyż wypłukuje bakterie E. coli i zapobiega ich osadzaniu się na jego ściankach. Jest polecana osobom, które mają problem z częstymi infekcjami dróg moczowych. Blokuje utlenianie się cholesterolu. Zmniejsza ryzyko chorób serca, rozszerza naczynia krwionośne, dlatego korzystna jest dla ludzi zagrożonych ryzykiem miażdżycy i zakrzepów. Związki bioaktywne zawarte w owocach żurawiny są pomocne w ochronie przed wrzodami żołądka i dwunastnicy.  Działają antybakteryjnie na żołądek, dziąsła hamując odkładanie się bakterii  na ich ścianach. Żurawina zawiera także flawonoidy, które spełniają funkcje przeciwutleniające, dlatego może ona znaleźć zastosowanie w profilaktyce chorób nowotworowych. Usuwa szkodliwe substancje z naszego organizmu.

Polecam  ciekawy przepis, który zaczerpnęłam z blogu Gotuj zdrowo.

IMG_5550

Placki jaglane z dynią i konfiturą żurawinową

Składniki na placki:

  • 250 g purée dyniowego
  • 8 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej
  • 2 jajka
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej
  • 4-5 łyżek jogurtu naturalnego
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżki syropu klonowego lub cukru trzcinowego
  • starty imbir ok. 2 cm
  • szczypta cynamonu
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:

Zmieszaj wszystkie składniki. Smaż na patelni na oleju rzepakowym, kokosowym lub maśle klarowanym.

Składniki na konfiturę żurawinowa:

  • 200 g świeżej żurawiny
  • 1 jabłko
  • 10 daktyli
  • starty imbir ok. 2 cm
  • starta skórka z 1/2 cytryny
  • 4 goździki
  • szczypta cynamonu
  • 3/4 szklanki wody

Przygotowanie:

Umyj żurawinę. Wrzuć ją do rondla. Podlej wodą. Obierz jabłko. Pokrój w kosteczkę i dodaj. Następnie dołóż imbir, cynamon, goździki, daktyle. Podlej jeszcze wodą. Po chwili dodaj skórkę z cytryny. Gotuj do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Świetne niedzielne śniadanie. Można przemycić coś zdrowego dzieciom i opornym dorosłym. Spróbujcie.

 

 

 

 

 

One thought on “Czy warto jeść żurawinę?

  1. My brother recommended I may like this blog. He was totally right.
    This post actually made my day. You can not consider
    just how so much time I had spent for this
    information! Thanks!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>