Czy kasza jaglana jest królową kasz?

IMG_5591

Kasza jaglana jako jedyna jest wysoko zasadotwórcza, pH 8, pozostałe mają odczyn kwaśny. Ma sporą zawartość węglowodanów złożonych, dzięki temu  po jej zjedzeniu energia jest uwalniana stopniowo. Jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu, dlatego też nie uczula. Powinna być podawana małym dzieciom jako pierwszy produkt zbożowy. Można ją polecić wszystkim, którzy pragną oczyścić swój organizm z toksyn w postaci kilkudniowej diety.

Co zawiera:

  • witaminy z grupy B: B1, B2, B6
  • witaminę E i lecytynę, odpowiedzialną za pamięć
  • bogaty zestaw aminokwasów
  • krzemionkę, która korzystnie  wpływa na stan naszych włosów, paznokci i skóry, a także zapobiega odwapnianiu kości oraz odkładaniu się związków tłuszczowych w naczyniach krwionośnych
  • żelazo
  • miedź
  • wapń
  • fosfor
  • potas

Pozyskiwana jest z obłuszczonych ziaren prosa. Jest to najstarsza z kasz, uprawiano ją już w neolicie. Mocno zapomniana, teraz powoli przeżywa renesans.

Według medycyny chińskiej  ma naturę neutralną, ocieplającą. Oczyszcza organizm, wzmacnia pracę jelita grubego. Polecana jest w chorobach  żołądka,trzustki, jelita, nerek i wątroby. Zawiera antyoksydanty, zapobiegające powstawaniu raka. Czasami może zastąpić nawet antybiotyk w infekcjach górnych dróg oddechowych, gdyż usuwa nadmiar śluzu z organizmu.

Odkryłam ją 2 lata temu. Jestem jej wielkim orędownikiem. Przekonałam do niej całą rodzinę i nie tylko… Ma bardzo korzystny wpływ na moje samopoczucie. Jem  ją 3 razy w tygodniu  na śniadanie i wcale mi się nie znudziła.(chociaż jak wiecie lubię gotować i kocham wyzwania w kuchni, lubię poszukiwać  nowych smaków). Wcześniej, po godzinie od zjedzenia śniadania, szczególnie w okresie jesienno zimowym, czułam się  bardzo zmęczona. Teraz jestem pełna energii i chęci do życia.

Oto mój energetyczny przepis. Polecam go również wszystkim sportowcom na najlepsze śniadanie przed startem. Wypróbował go mój mąż biorący udział w zawodach triatlonowych oraz w maratonie. Czuł się dobrze na trasie, bez żadnych perturbacji trawiennych, nie miał spadku formy i osiągał bardzo dobre wyniki.

IMG_5392

 

Kasza jaglana z prażonym jabłkiem i cynamonem

Składniki:

  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 1 szklanka wody
  • 1 jabłko
  • szczypta cynamonu
  • garść rodzynek
  • garść owoców goji
  • 5 orzechów włoskich
  • 2 łyżeczki zmiażdżonego  siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka oleju lnianego lub odrobinę masła

Przygotowanie:

Będą potrzebne 2 rondle. W pierwszym zagotowujemy wodę. W międzyczasie na małym sicie przelewamy wrzącą wodą 2, 3-krotnie kaszę, aby straciła swój gorzki posmak. Wrzucamy na wrzątek, zmniejszamy maksymalnie płomień lub pokrętło w kuchniach na najniższy stopień i gotujemy pod przykryciem ok. 20 minut. W drugim rondlu, najpierw na bardzo małą ilość wody dodajemy pokrojone jabłko na małe kawałki, a następnie rodzynki, owoce goji, siemię lniane oraz cynamon i prażymy do całkowitego odparowania wody.  Po ugotowaniu kaszy dodajemy do niej olej lniany lub masło, a następnie łączymy z pozostałymi składnikami, słodzimy miodem i posypujemy orzechami. Smacznego!!!

Wam też dodała energii?

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>