Czy jesień może być kolorowa?

Jesień

Czas na zmiany. Jeśli jesteś typem zmarzlucha, często masz zimne stopy i dłonie to unikaj produktów o termice wychładzającej, czyli nabiału (ewentualnie kozi), soków owocowych, napojów, surówek,cytrusów, mięsa z kurczaka czy też wieprzowiny. Stosuj przyprawy rozgrzewające np. cynamon, kardamon, goździki, pieprz kajeński, curry, gałka muszkatołowa, imbir czy czosnek. Dzień rozpocznij od wypicia szklanki ciepłej wody z cytryną. Rozgrzej żołądek. Śniadanie zjedz na ciepło np. owsiankę. Gotuj dużo zup, również zupy krem. Spróbuj zmienić swoje przyzwyczajenia, a zobaczysz, że jesień może być radosna. Możemy porównać nasz żołądek do silnika, im bardziej rozgrzany tym samochód lepiej jedzie. Im więcej ciepłych posiłków w ciągu dnia tym lepiej. Od dawna walczyłam z zimnymi stopami i dłońmi. Od czasu jak wprowadziłam powyższe zmiany problem się rozwiązał. Teraz uśmiecham się, gdy słyszę reklamę suplementu diety. Tak niewiele trzeba, aby się lepiej poczuć i nie odwiedzać apteki. Sprawdź i skomentuj.

IMG_5365

Owsianka

Składniki:

  • płatki owsiane, żytnie czy też orkiszowe (ewentualnie mix)
  • woda
  • kurkuma
  • imbir
  • kardamon
  • cynamon
  • daktyle
  • gruszka
  • migdały
  • syrop klonowy lub miód
  • sok z cytryny

Przygotowanie:
Wlej wodę do rondla w proporcjach: 2 szklanki wody na 1 szklankę płatków. Dodaj pokrojone daktyle, gruszkę, imbir. Dopraw kurkumą, kardamonem i cynamonem. Gotuj do uzyskania konsystencji papki i prawie całkowitego wchłonięcia wody. Dołóż miód czy też syrop klonowy, a następnie wyciśnij sok z cytryny. Wymieszaj. Przełóż na talerz. Posyp pokrojonymi w słupki migdałami. Smacznego!!! Owsianka też może być pyszna.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>