Co to są pektyny i dlaczego warto jeść jabłka?

apples-379871_1280

Pektyny

To mieszanka węglowodanów. Wchodzą one wraz z innymi substancjami w skład błonnika. Mają właściwości żelujące. Największym źródłem pektyn są rośliny, głównie cytrusy 2,80-2 93% (w szczególności skórka ok. 30%), pigwa, jabłka 1-1,5%, morele, brzoskwinie, banany, marchew, dynia, fasola.

Właściwości:

  • regulują pracę jelit,  usuwają szkodliwe produkty przemiany materii, mają zdolności wiązania metali ciężkich np. kobalt, ołów, neutralizują substancje toksyczne, usuwają nadmiar kwasów żółciowych, przyspieszają trawienie tłuszczów
  • wspomagają powstawanie białych krwinek, wzmacniają odporność, zapobiegają infekcjom wirusowym i bakteryjnym
  • poprawiają przyswajalność magnezu, wapnia i żelaza
  • tworzą korzystną florę bakteryjną, zapobiegają zaparciom, zwiększają uczucie sytości
  • zmniejszają wchłanianie cholesterolu, są bardzo skuteczne w leczeniu chorób krążenia, zapobiegają miażdżycy, chronią przed zawałem
  • działają przeciwzapalnie i  anty nowotworowo

apples-691368_1280

Jabłka

Zawierają:

  • witaminy C, A, B1, B2, PP, B3
  • potas,fosfor,sód, wapń, magnez, krzem, żelazo oraz śladowe ilości innych minerałów
  • pektyny
  • kwasy organiczne m.in. jabłkowy, cytrynowy, bursztynowy
  • cukry proste: glukozę i fruktozę
  • 83% wody

Właściwości:

  • wzmacniają układ odpornościowy
  • działają moczopędnie, zmniejszają obrzęk nóg
  • polepszają pracę układu nerwowego, wątroby
  • poprawiają jakość włosów, paznokci, zębów dzięki zwiększeniu przyswajania wapnia
  • wymiatają z organizmu wolne rodniki, zapobiegają wiotczeniu skóry, uszczelniają naczynia krwionośne zapobiegając powstawaniu tzw. pajączków
  • korzystne w dietach odchudzających, gdyż zawierają niewiele kalorii

Ważne:

Jemy jabłka ze skórką, gdyż w nich znajduje się najwięcej pektyn.

A teraz coś dla łasuchów w  zdrowszej wersji :

IMG_5557

Szarlotka

Składniki:

  • 3 szklanki mąki orkiszowej
  • kostka zimnego masła
  • pół szklanki cukru trzcinowego
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 kg jabłek (najlepiej antonówka lub szara reneta)
  • 5-10 dag rodzynek
  • ok. 8 daktyli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • cukier z prawdziwą wanilią,ewentualnie laska wanilii
  • słupki migdałów

Przygotowanie:

Zacznij od ciasta. Przesiej mąkę na stolnicę. Dodaj proszek do pieczenia, 1/3 szklanki cukru, masło. Posiekaj nożem. Dodaj 1 jajko oraz 3 żółtka. Szybko zagnieść  ciasto, podziel na dwa kawałki, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 1 godzinę. W międzyczasie obierz jabłka, pokrój na małe kawałki, wrzuć do garnka, dolej  1- 2 łyżki wody, dodaj rodzynki i pokrojone na mniejsze kawałki daktyle, dodaj cukier z prawdziwą wanilią oraz cynamon. Upraż i odstaw do ostygnięcia. Po godzinie wyjmij 1 część ciasta z lodówki. Rozwałkuj. Wyłóż do prostokątnej formy. Dodaj uprażone jabłka. Ubij pianę z 3 białek. dodaj do niej pozostały cukier. Przełóż na jabłka. Przykryj drugą częścią rozwałkowanego ciasta, posyp słupkami migdałów i wstaw do nagrzanego piekarnika do 175ºC na godzinę.

Smacznego!!!

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>